Želite li raditi u Hrvatskoj? Koje dozvole za Vas poslodavac mora ishoditi

 

 

Stranci su sve osobe koje nemaju hrvatsko državljanstvo ili državljanstvo neke od zemalja Europske unije, Lihtenštajna, Norveške ili Islanda. Pod određenim uvjetima, stranci nisu ni državljani Švicarske.

 

Stranci u Hrvatskoj mogu raditi po više različitih modela. U posljednjih nekoliko godina najveći kontingent radne snage dolazi putem potvrda za boravak i rad – takozvanih radnih dozvola, koje za njih od policije dobivaju poslodavci. Radne dozvole su se i prije ishodile, ali je s vremenom sustav liberaliziran. Tako je prije desetak godina bilo praktički nemoguće uvesti radnu snagu ako već otprije niste imali strane radnike u godišnjoj kvoti, da bi danas uvoz bio slobodan i bez kvota.

 

Specijalizirani radnici – neka vam pribave EU plavu kartu

 

Poseban oblik radne dozvole je takozvana europska plava karta. Radi se o radnoj dozvoli koja se dobiva samo ako je radnik ili visokoobrazovan ili visokospecijaliziran.

Ta dozvola omogućuje putovanje po svim državama Europske unije i zbog toga je atraktivna i za radnike i za poslodavce. Na ovaj način radnik s plavom kartom može biti upućen na službeno putovanje u drugu zemlju i može putovati u privatne svrhe. Plava karta zapravo daje priliku za život u Europskoj uniji. Imatelj plave karte smije dovesti i članove obitelji od prvog dana, dok je kod obične radne dozvole to dopušteno tek nakon dvije godine rada u Hrvatskoj.

 

Mjesečna plaća iznosi najmanje 2.000 eura bruto, što je triput niže nego je plaća za nositelja plave karte koju izdaje Njemačka.

 

U praksi postoji niz poteškoća, a najvažniji je obrazložiti potrebu za zapošljavanjem radnika putem plave karte. Posebno složeno je u slučajevima ishođenja plave karte za izbjegle s ratnih područja, a koji ne mogu dokazati neposrednu ratnu ugrozu radi dobivanja izbjegličkog statusa, pa traže plavu kartu kao način da ostanu u Europi. U tome je neophodno imati stručnu pomoć.

 

Čekaš radnu dozvolu – budi dobar sa susjedima

 

Svi stranci moraju prilikom prvog odobrenja radne dozvole i EU plave karte, proći sigurnosnu provjeru. Provjera traje između mjesec i dva, i to je ono što oduzima najviše vremena u cijelom postupku ishođenja dozvola. Ne postoji način za ubrzavanje tog procesa, a osim sigurnosne provjere koju provodi središnja obavještajna agencija, policija provodi i terenske provjere nad strancima koji su kandidati za radne dozvole.

 

 

Te provjere su nenadane, često se svode na to da policija razgovara sa susjedima ili predstavnikom suvlasnika o tome tko su i čime se bave stranci koji su unajmili stan u zgradi. Kod takozvanog spajanja obitelji, policija provjerava i osobne predmete, fotografije i sve ono što može utjecati na dojam o tome jesu li dvije osobe u stvarnom obiteljskom odnosu ili ne. U Hrvatskoj je dopušteno spajanje obitelji i osoba koje su istospolni partneri ili partneri različitog spola, neovisno o tome jesu li upisali činjenicu partnerstva u javne registre.

  

Sezonski rad u Hrvatskoj –  jedna radna dozvola za više sezona

 

Dozvole za boravak i rad mogu biti i za sezonske poslove pa tako poslodavac može zaposliti radnika na 90 dana zbog obavljanja poslova u turizmu, poljoprivredi, ugostiteljstvu.

 

Očekuje se izmjena zakona po kojoj će dozvole umjesto na jednu kalendarsku godinu, moći biti izdane na 5 sezona, što će smanjiti troškove i administraciju radnih dozvola za sezonske radnike.

 

Ugovori o radu sa strancima manjkavi

 

U praksi se javljaju poteškoće kod radnika koji žive u smještaju koji osigurava poslodavac. Radnici su često iz sukobljenih vjerskih ili etničkih skupina u matičnim zemljama, pa je potrebno navoditi i pravila ponašanja i uvažavanja drugih u ugovore o radu.

 

Ugovori o radu su u praksi još uvijek samo na hrvatskom jeziku ili eventualno i na engleskom jeziku, a u slučaju spora o tome što je i kako radnik trebao raditi a nije, prevagu nema shvaćanje radnika. Naime, u većini slučajeva nezadovoljni radnici napuštaju poslodavce i odlaze raditi drugim poslodavcima u Hrvatskoj.

 

PS. Sve je češći turizam radnih dozvola – što je cinični opis situacije kad domaći poslodavci bivaju iskorišteni za pribavljanje dozvola za strane radnike, a namjera radnika je bila cijelo vrijeme samo ući u Europsku uniju i samo putovati.

Za više informacija o ovoj ili bilo kojoj drugoj pravnoj, poreskoj ili poslovnoj temi, slobodno pišite zateve, predloge, sugestije ili pitanja na [email protected] u bilo koje vreme ili nam se javite na broj telefona +381113281914 svakog radnog dana od 08:30 do 16:30

Informacije sadržane u ovom upozorenju su za opšte obrazovanje i znanje naših čitalaca. Nije osmišljeno da bude, i ne treba da se koristi kao jedini izvor informacija prilikom analize i rešavanja pravnog problema, i ne treba da bude zamena za pravni savet koji se oslanja na konkretnu činjeničnu analizu. Štaviše, zakoni svake jurisdikcije su različiti i stalno se menjaju. Ove informacije nemaju za cilj stvaranje, a njihovo primanje ne predstavlja odnos advokat-klijent. Ako imate konkretna pitanja u vezi sa određenom činjeničnom situacijom, imate pravo da se konsultujete sa autorima ove publikacije, vašim predstavnikom iz AK STATT ili drugim nadležnim pravnim savetnikom.

    Da li ste spremni da ostvarite svoje ciljeve? Možete nas odmah kontaktirati.

    Popunite kratak formular za brzi kontakt ispod. Ubrzo nakon toga ćemoVas obavestiti šta treba dalje preduzeti. Eto toliko je sve jednostavno.

    Slanjem Vaših kontakt informacija, slažete se da Vas možemo kontaktirati telefonom (uključujući i tekst) i putem email-a u skladu sa našim Uslovima i Politikom privatnosti.

    Poziv Poruka