Utvrđivanje stvarnog vlasnika u Srbiji

Dana 8.1.2019. godine, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu Finansija (Republika Srbija) doneo je Smernice za utvrđivanje stvarnog vlasnika stranke i smernice za evidentiranje stvarnog vlasnika registrovanog subjekta u centralnu evidenciju („Smernice“).

Ove Smernice odnose se na obveznike Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma (“Sl. glasnik RS”, br. 113/2017, dalje: „ZSPNFT“).

Navedenim obveznicima ZSPNFT-a Smernice daju uputstva za utvrđivanje i proveru identiteta stvarnog vlasnika stranke u cilju jedinstvene primene odredaba ZSPNFT-a koje se odnose na stvarnog vlasnika.

Takođe, u ovim Smernicama se daje i prikaz odredaba Zakona o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika (“Sl. glasnik RS”, br. 41/2018), kojima je, između ostalog, regulisana obaveza određivanja stvarnog vlasnika registrovanog subjekta i evidentiranja istog u Centralnu evidenciju stvarnih vlasnika pravnih lica i drugih subjekata registrovanih u Republici Srbiji u skladu sa zakonom, koju vodi Agencija za privredne registre, a koje odredbe su od značaja za obveznike

Izvor: Vebsajt Uprava za sprečavanje pranja novca, 10.01.2019.

Imajući u vidu društveni značaj i pravne specifičnosti predmetne materije, ovde možete ostvariti uvid u tekst objavljenih Smernica.

    Da li ste spremni da ostvarite svoje ciljeve? Možete nas odmah kontaktirati.

    Popunite kratak formular za brzi kontakt ispod. Ubrzo nakon toga ćemoVas obavestiti šta treba dalje preduzeti. Eto toliko je sve jednostavno.

    Slanjem Vaših kontakt informacija, slažete se da Vas možemo kontaktirati telefonom (uključujući i tekst) i putem email-a u skladu sa našim Uslovima i Politikom privatnosti.

    Poziv Poruka