Šta je bitno kada uzimate stan u zakup u Srbiji?

STANODAVCI IZ PAKLA – gostvanje Petra Kilibarde u „150 minuta” na TV Prva

Saradnik u advokatskoj kancelariji Stojković Advokati, advokat Petar Kilibarda, gostovao je uživo u emisiji „150 minuta“ na Prvoj televiziji. Tema emisije bila je zakup nepokretnosti, a podstaknuta je nedavnom vešću o navodnim nedozvoljenim polnim radnjama za koje je jedan beogradski zakupodavac osumnjičen da ih je preduzeo prema maloletnoj ćerki zakupca.

Nakon uvodnog osvrta na moguće krivičnopravne posledice u ovakvim situacijama istaknut je značaj zaključivanja ugovora o zakupu. Ukazano je na negativnu tendenciju izbegavanja zaključivanja ugovora o zakupu, zbog verovanja da će na taj način zakupodavac izbeći obavezu plaćanja poreza na zakup. Gledaocima je poslata važna poruka da izbegavanjem zaključivanja ugovora ulaze u velike pravne rizike u pogledu mogućnosti da se ugovorni odnos tumači jednostrano.

Ukratko su objašnjeni pravni i faktički odnosi između zakupaca i zakupodavaca, pravna sredstva koja im stoje na raspolaganju u slučaju kršenja ugovora ili zakona, odnosi sa ostalim stanarima.

Na kraju poslata je važna poruka o nužnosti da svako najpre pokuša da što bolje upozna svog saugovarača pre stupanja u zakupodavni odnos, kao i da svoja prava i obaveze urede pisanim ugovorom o zakupu.

Domaćinima iz TV Prva se zahvaljujemo na gostoprimstvu, i verujemo da smo sa ostalim učesnicima u emisiji zajednički uspeli da pošaljemo poruku o važnosti uređivanja zakupodavnog odnosa ugovorom koji će faktičke odnose učiniti izvesnijim, što će u mnogome smanjiti rizike od predočenih negativnih posledica i dugotrajnih sudskih postupaka.