Nova pravila o evidentiranju polova u Srbiji

DRŽAVA EVIDENTIRA POL PRIVREDNIKA

 

Od 1. juna 2022. godine u Registar privrednih subjekata, kao predmet registracije, biće upisivan i podatak o polu vlasnika, direktora i članova privrednih društava i preduzetnika u skladu sa najnovijim izmenama Zakona o privrednim društvima („Zakon“). Na taj način se omogućava precizan uvid u broj privrednih društava čiji su vlasnici osobe ženskog pola, bolju statistiku i efikasnije formulisanje državnih programa podrške namenjenih privrednicima.

 

Pomenuta izmena Zakona nastala je kao rezultat inicijative Centra za programe podrške privredi Privredne komore Srbije upućene Ministarstvu privrede Republike Srbije.

 

Inicijativa je usvojena čime je dopunjen član 9a Zakona, kojim je uveden pol kao obavezan podatak o licu koje se u skladu sa Zakonom registruje.

 

Prema podacima Agencije za privredne registre („APR“) u Srbiji trenutno posluje skoro 33 hiljade privrednih društava čiji su osnivači osobe ženskog pola i gotovo stotinu hiljada preduzetnica.

 

Cilj ove inicijative leži u nameri Privredne komore Srbije da se olakša praćenje poslovanja privrednica, zatim praćenje statistike o broju osnovanih, odnosno ugašenih privrednih društava osnovanih od strane osoba ženskog pola, zastupljenost sektora i delatnosti poslovanja.

 

Time se stvaraju analize koje će doprineti, između ostalog, definisanju obima ovog sektora i u skladu sa time definisanje programa podrške privrednicama, podizanju kapaciteta privrednica, kao i promovisanju sektora ženskog preduzetništva.