Najnovije Pravne Vesti Iz Sveta

Srbija: Podsticaji za uvoz radne snage

 

Vlada Srbije je kako se čini prepoznala istorijski momenat u kome je Srbiji potrebna radna snaga, a mnogim stručnim ljudima iz nestabilnih regiona je potrebno utočište u mirnoj i stabilnoj zemlji kao što je naša. U tom pravcu Vlada Srbije je donela Uredbu kojom predviđa podsticajne mere za zapošljavanje visoko stručnih (i visoko plaćenih) stranaca u Srbiji.

Kina: Da li u fabrici Volkswagena ljudi rade protiv svoje volje?

 

Volkswagen se nalazi pod udarom zbog sumnji da je fabrika koju poseduje u Kini involvirana u kršenje ljudskih prava pre svega u pogledu prinudnog rada. Mada ne postoje opipljivi dokazi, a kineske vlasti tvrde da se radi o radnim kampovima gde svi dolaze dobrovoljno, Volkswagen trpi posledice i kod kuće obzirom da je nemačka vlada odbila da osigura od rizika poslovanje ove firme u Kini.

SAD: Diskriminatorski algoritam za reklame

 

Kompanija Meta Platforms inc. vlasnik društvene mreže Facebook je pristala da plati kaznu od $115,054 u predmetu koji protiv nje vode SAD zbog diskriminatorskog ponašanja. U tužbi je navedeno da je kompanija Facebook reklamama targetirala ljude shodno njihovoj rasi, veri i polu.

UK: Izručenje Asanža

 

Džulian Asanž (Julain Assange) osnivač WikiLeaks-a biće izručen SAD-u na osnovu odluke Ministarke unutrašnjih poslova UK, Priti Patel. Asanža u SAD čeka optužba po 18 tačaka, među kojima i optužba za špijuniranje koja se odnosi na objavljivanje poverljivih vojnih i diplomatskih informacija. Da li su optužbe osnovane ili se radi o jakoj poruci slobodnom novinarstvu ostaje da se vidi.

SAD: Zaposleni tuže Teslu

 

Dvojica bivših zaposlenih su podneli tužbu protiv Tesle, kompanije u vlasništvu Ilona Maska (Elon Musk). Radnici tvrde da je kompanija izvršila “masovno otpuštanje”, preko 500 zaposlenih radnika bez prethodnog obaveštenja koje je propisano saveznim zakonom.