Gostovanje Petra Kilibarde iz STATT u TV emisiji uživo

Zakup nekretnina u Beogradu i Srbiji

Saradnik u advokatskoj kancelariji Stojković Advokati, advokat Petar Kilibarda, gostovao je uživo u emisiji „Mi danas“ na K1 televiziji. Tema emisije bila je zakup nepokretnosti, pravni i faktički odnosi između zakupaca i zakupodavaca, pravna sredstva koja im stoje na raspolaganju u slučaju kršenja ugovora ili zakona, odnosi sa ostalim stanarima, kao i objašnjenje specifičnog vida zakupa kao što je stanarsko pravo.

Od samog početka, istaknut je značaj zaključivanja ugovora o zakupu. Ukazano je na negativnu tendenciju izbegavanja zaključivanja ugovora o zakupu, zbog verovanja da će na taj način zakupodavac izbeći obavezu plaćanja poreza na zakup. Gledaocima je poslata važna poruka da izbegavanjem zaključivanja ugovora  ulaze u velike pravne rizike u pogledu nastanka štete i otežanja i odugovlačenja postupka namirenja.

U tom cilju, gledaocima su predočeni i aspekti pravne zaštite, rizici, neophodni koraci i objektivno vreme za eventualno obeštećenje u slučajevima nastanka materijale štete na zakupljenom stanu, uznemiravanja zakupca ili njegovog eventualnog prinudnog iseljenja.

Ukazano je i na mogućnosti drugih stanara koji ne učestvuju u konkretnom zakupodavnom odnosu, a u situacijama kada zakupac narušava kućni i komunalni red ili im pričini materijalnu štetu.

Verujemo da smo zajedno sa domaćinima iz K1 televizije, kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo na gostoprimstvu, i sa ostalim učesnicima u emisiji zajednički uspeli da pošaljemo poruku o važnosti uređivanja zakupodavnog odnosa ugovorom koji će faktičke odnose učiniti izvesnijim, što će u mnogome smanjiti rizike od predočenih negativnih posledica i dugotrajnih sudskih postupaka.