Frilenseri u 2022. ipak neće plaćati porez kvartalno

 

Poreski tretman frilensera za 2021.godinu koji je je predviđen poslednjim izmenama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje važiće i u 2022. godini. Iako je prethodno doneta odluka, po kojoj su frilenseri u obavezi da od 01.01.2022.godine podnose poresku prijavu na svaka tri meseca, – kvartalno, ova odluka ipak neće stupiti na snagu.

 

Inicijalna ideja je bila da se do kraja godine donese nov zakon koji bi regulisao status frilensera, ali radnoj grupi za izradu nacrta ipak treba više vremena. Naime, radna grupa bi, prema rešenju koje je dostavljeno udruženjima frilensera, trebalo da pripremi predloge kojima se reguliše status fizičkih lica koja radno angažuju strani poslodavci koji nemaju registrovanu delatnost na teritoriji Republike Srbije i samozaposlenih lica, a koja rade preko online platformi – odnosno frilensera.

 

Međutim, Vlada Republike Srbije prihvatila je predlog Udruženja radnika na internetu (URI) da se prema sadašnjoj računici porezi plaćaju i naredne godine. To znači da, prema trenutnoj računici od aprila kada je izmenjen Zakon o porezu na dohodak građana, frilenseri koji mesečno zarađuju nešto više od EUR 500,00  nemaju obavezu plaćanja poreza, zatim oni koji zarađuju oko EUR 1.000,00 mesečno treba da izdvoje oko 13 % prihoda za potrebe poreza, a oni koji zarađuju oko EUR 2.000,00 oko 20% za plaćanje poreza. Po sadašnjem rešenju nema samooporezivanja, odnosno samoprijavljivanja prihoda. Poreska uprava će i dalje slati rešenja frilenserima koji zarađuju više od RSD 768.000,00 godišnje.

    Da li ste spremni da ostvarite svoje ciljeve? Možete nas odmah kontaktirati.

    Popunite kratak formular za brzi kontakt ispod. Ubrzo nakon toga ćemoVas obavestiti šta treba dalje preduzeti. Eto toliko je sve jednostavno.

    Slanjem Vaših kontakt informacija, slažete se da Vas možemo kontaktirati telefonom (uključujući i tekst) i putem email-a u skladu sa našim Uslovima i Politikom privatnosti.

    Poziv Poruka