Aktuelne Pravne Teme Iz Srbije I Sveta Oko Nas

 

Srbija: Vređanje na internetu odlazi u prošlost

 

Svedoci smo svakodnevne razmene uvreda na internetu, a neretko i upućivanja pretnji i poziva na linč. Zaštitnik građana Zoran Pašalić je rešio da ovoj društvenoj pojavi stane na put, predlažući da se izmenama Zakona o javnom redu i miru predvidi prekršaj vređanjem i pretnjama na internetu za koji bi se snosila prekršajna odgovornost.

Svet: Dečiji rad, zloupotreba ili nužda?

 

Statistički podaci pokazuju da oko 160 miliona dece (ili svako deseto dete) širom planete je radno angažovano. Iako Ujedinjene nacije i Međunarodna organizacija rada propagiraju zabranu dečijeg rada, mnoge njihove članice naprosto jednim okom zažmure na ovu socijalnu pojavu. Da li se radi o nemaštini ili pak o zloupotrebi u cilju ostvarenja ekonomskog napretka preko leđa dece i da li postoji volja da se ovoj pojavi stane na put ostaje da se vidi.

SAD: Jednaka zarada za rad jednake vrednosti ili ne?

 

Sterling Jewelrs jedan od najvećih trgovaca nakitom u SAD je sklopio nagodbu u visini od 175 miliona dolara u predmetu za rodnu diskriminaciju gde se oko 68 hiljada zaposlenih radnica žalilo da su primale manje plate i dobijale manje poslovnih šansi od svojih muških kolega. Slučaj je privukao dodatnu pažnju javnosti kada je nekoliko radnica prijavilo da su bile seksualno napastvovane na poslu. Predmet je okončan, a šta je sve još moglo da ispliva na površinu nikada nećemo saznati.

Rusija: Rusija vodi rat i sa Vikipedijom

 

Moskovski sud kaznio je Fondaciju Vikimedija, vlasnika besplatne internet enciklopedije, Vikipedije, kaznom od 88 hiljada dolara zbog toga što je ista odbila da ukloni članke o ratu u Ukrajini sa svoje stranice na ruskom jeziku. Fondacija Vikimedija uložila je žalbu na pomenutu odluku, argumentujući da je njena uloga iznošenje istinitih podataka o ratu na koje čitaoci Vikipedije imaju pravo. Kakav će biti ishod ovog slučaja je podjednako neizvestan kao i istina u mnogim drugim svakodnevnim vestima.

SAD: Onlajn upoznavanje pod udarom Google-a

 

Kompanija Match Group, vlasnica poznate aplikacije za onlajn upoznavanje – Tinder, podnela je tužbu protiv Google-a, kako bi sprečila da njene aplikacije budu uklonjene sa Google Play prodavnice. Kako kažu Google zloupotrebljava svoj položaj na tržištu i krši antimonopolske zakone. Da li će monopol jednog giganta sprečiti ljude da nađu partnera sa nekoliko klikova na telefonu ili računaru ostaje da se vidi.

Indija: Sud odlučan protiv monopola

 

Indijski apelacioni sud je odbacio žalbu Amazona podnetu protiv odluke indijske antimonopolske agencije kojom je suspendovan investicioni ugovor Amazona zaključen sa Future Group vredan 200 miliona dolara. Sud je našao da je Amazon odgovoran za prećutkivanje i nepružanje potrebnih informacija o vrednosti i kombinaciji ugovora. Sud je dalje konstatovao da je Amazon dužan da u roku od 45 dana plati kaznu u iznosu od 26 miliona dolara koju je antimonopolska agencija odredila.