Aktuelne Pravne Teme Iz Srbije I Sveta Oko Nas

Srbija: Strani investitor protiv domaćeg sindikata

 

Italijanska firma “Valy”, podnela je Prvom osnovnom sudu u Beogradu privatnu krivičnu tužbu protiv predsednika Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željka Veselinovića, sa tvrdnjom da je svojim izjavama u javnosti, imao nameru da naruši poslovni ugled i kreditnu sposobnost te kompanije, a nakon njene odluke 2021. godine da tehnološkim viškom proglasi 150 radnika u pogonima u Valjevu i Loznici, gde su bez posla ostale samohrane majke i udovice.

Holandija: Održivost ili obmana

 

Holandska podružnica Er Fransa (Air France), KLM se nalazi pred optužbama velikog broja ekoloških organizacija za obmanjivanje javnosti u pogledu održivosti svojih “ekoloških” letova. Aviokompanija je pokušala da spor sa pomenutim organizacijama reši mirnim putem pre podnošenja tužbi ali kako sad stvari stoje problem će biti rešavan pred sudom.

SAD: Nema pipkanja na poslu

 

Operater 10 Mekdonalds (McDonald’s) franšiza je prihvatio da plati 1.6 miliona dolara kako bi se rešio optužbe da menadžer lanca restorana koristio seksualne reference u razgovoru sa zaposlenima a neretko ih i “pipkao” na poslu. Neki od zaposlenih su tinejdžeri. Ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju u pomenutom lancu restorana, a da li će biti poslednji ostaje da se vidi.

SAD: Zaštita vrednosti ili zaštita poslovanja

 

Kompanija za proizvodnju sladoleda Ben & Jerry’s je podnela tužbu protiv svoje matice Unilever Plc kako bi je sprečila da proda deo poslovanja izraelskom vlasniku licence. Kako kažu poslovanje u okupiranoj Istočnoj obali bi bio u suprotnosti sa njihovim vrednostima, a njihov brend bi bio pod udarom. Sa druge strane Izrael i pojedine grupacije pomenutu kompaniju optužuju za antisemitizam.

Evropa: Glovo pod istragom

 

Kompanija Delivery Hero koja je većinski vlasnik aplikacije za dostavu “Glovo” se nalazi pod istragom nadležnih organa Evropske komisije zbog sumnje da je kršila propise o tržišnom delu. Ako se sumnje dokažu kompanija bi mogla da plati kaznu u iznosu do 10% celokupnog prometa.