Aktuelne Pravne Teme Iz Srbije I Sveta Oko Nas

Srbija: Ponovo radi katastar

 

Posle hakerskog napada na katastar i gašenja celokupnog sistema u prethodne dve nedelje, građani najzad mogu da odahnu. Korisnicima je opet dostupna mogućnost predaje dokumentacije na šalterima  kao i usluge eZakazivanje i ePrimedbe.

SAD: Koliko košta rasna diskriminacija?

 

U predmetu koji bivši Teslin radnik crne puti, Oven Diaz (Owen Diaz) vodi protiv ove kompanije, postupajući sudija Vilijam Orik (William Orrick) je naknadu od 137 miliona dolara određenu od strane porote, umanjio na “samo” 15 miliona dolara. Ovu svotu je Diaz odbio. Koja će biti konačna cena za rasnu diskriminaciju ostaje da se vidi.

SAD: Dešava se i najboljima

 

Apple se nalazi pred optužbom AliveCor-a za protivpravno korišćenje tri njegova patenta za KardiaBand, koji prati otkucaje srca nosioca uređaja i otkriva nepravilnosti putem EKG. Presudom sudije uspostavlja se glasanje komisije, a Apple-u preti zabrana uvoza njegovih proizvoda.

Rusija: Gaspromu pada tržišna vrednost

 

Kriza u Ukrajini nije zaobišla ni ruskog energetskog giganta. Deoničari su na godišnjem sastanku procenili da zbog okolnosti ne bi bilo ispravno da se u ovom trenutku isplate dividende pa su glasali protiv isplate dividendi za 2021. godinu. Kao posledica ove odluke cena Gaspromovih akcija je pala za 25%.

SAD: Konzervativci nikad jači

 

Opredeljen svojom konzervativnom većinom Vrhovni Sud SAD je doneo odluku kojom je poništio značajnu presudu Roe protiv Vejda iz 1973. kojom je priznato ustavno pravo žene na abortus i legalizovana procedura širom zemlje. Sudije su konstatovale da je odluka Roe protiv Vejda, koja je dozvoljavala abortuse pre nego što fetus bude održiv van materice, pogrešno odlučena na osnovu Ustava SAD koji ne pominje pravo na abortus.